Lakóautó, lakókocsiklíma

A klímáknak alapvetően három alaptípusa van. Ezek egymástól a kialakításukban és a beépíthetőségükben térnek el.
A tetőklímák a 40×40 cm-es tetőablak helyére, vagy a tetőn vágott hasonló méretű nyílásba illeszthetők be. Kompaktak és nagyon hatékony hűtést biztosítanak. Beszerelésük egyszerű, csupán a tápfeszültséget kell biztosítani. Mivel a hideg levegő befújása a tető síkjában, közvetlenül a készülékből történik, nem igényel külön légcsövezést. A legtöbb gyártó ezt a kialakítási módot használja. Hátránya, hogy kiemelkedik a tető síkjából, kb. 20 cm-rel megnövelve az autó magasságát és korlátozhatja a tetőcsomagtartó használhatóságát is. A fűtőszállal vagy hőszivattyúval felszerelt tetőklímák fűtésre is alkalmasak és távirányítóval vezérelhetők.
A lakótér padlójára szerelt klímát elsősorban lakókocsikban használják. Lakóautókban kevesebb olyan hely van, ahová beépíthetők. Általában könnyebbek és csendesebbek a tetőklímáknál, beépítésük, csövezésük viszont nagyobb átalakítást igényel. Feltétlenül figyelni kell arra, hogy a befújó nyílások közvetlenül a tető alá kerüljenek, mert csak így érhető el optimális hőmérséklet eloszlás. Bár nagyon csábító és gazdaságos megoldásnak tűnik, mégsem szabad a fűtés csövezését felhasználni a hideg levegő elosztására. A fűtéscsövek anyaga nem bírja a hideg levegőből kicsapódó párát és szétmállik. A nedves csőfalon könnyen megtelepednek olyan baktériumok, melyek komoly betegségek okozói lehetnek. A hideg levegő elvezetésére kizárólag erre a célra gyártott, speciális gégecső használható.
A legbonyolultabbak a split klímák, ahol a kültéri egység az alvázon helyezkedik el. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze, a kompresszor, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. A beltéri egység a tetőben van, és tetszetős kivitelben, távirányítóval, több fokozatú ventilátorral vagy automatikus fordulatszám szabályozással van felszerelve. A beltéri egység része az elpárologtató. A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. Beépítése bonyolult és speciális szaktudást igényel, viszont használati érték szempontjából egyesíti magában a tető és a padlóklíma minden előnyét. A kompresszor a padló alá van felszerelve, ezért a lakótérben alig hallható a hangja. A hűtött levegő bevezetése a legoptimálisabb helyen a tető síkjában történik.  A Split rendszerű klímák alkalmasak lehetnek fűtésre is.