Karbantartás, tisztítás

Miért kell?:

 • Egészségügyi okokból. Mivel levegőmozgás hatásával a kitenyészett gombák baktériumok, fertőzések a lecsapódott párával a légzőszervekbe, tüdőbe jutva súlyos, esetleg tartós, maradandó betegséget okozhat.
  MÁR VESZÉLYES KATEGÓRIÁBA TARTOZIK, HA BÜDÖS A KLÍMA, VAGY KÖHÖGÉST IDÉZ ELŐ KÖZVETLENÜL BEKAPCSOLÁS UTÁN!
  A megbetegedések esélye sokszorosára nőhet évről-évre. A tünetek fokozatosan is kialakulhatnak.
 1. fokozat: Por lerakódás, ami por allergiát, poratka allergiát, szilikózis tüneteit okozza. Köhögések, fulladozás.
 2. fokozat: A ventilátor, levegőbe juttatja, a cseppvíz tálcában elszaporodott gombás nedvességet, aeroszol formában, és benne lévő baktériumok kezdeti stádiumban megfázást, továbbiakban lázat is okozhatnak.
 3. fokozat: Egyén gyenge immunrendszere, és a magas baktérium szám esetén gyengébb, később komolyabb tüdőgyulladást okozhat.
 4. fokozat: Végső stádiumban akár végzetes is lehet a legionella (https://hu.wikipedia.org/wiki/Legionella) betegség.
 • A készülék üzembiztonsága miatt:
 1. Berendezés gyorsabb kopása: A készülék üzemeltetése során nagy mennyiségű levegő áramlik át a hőcserélőn, ami levegőből különböző szennyeződéseket hoz magával. Ezek a szennyeződések idővel lerakódhatnak a hőcserélők felületén, ami károsítja a berendezést és annak optimális működését. A hőcserélőn lerakódott por, szennyeződés, meggátolja a friss szellőzést, a hőcserét, a hűtőközeg (gáz) visszahűtését, így kénytelen a kompresszor nagyobb nyomáson üzemelni, így jobban terhelődik a villamosmotor ami hajtja, és jobban terhelődnek a kompresszor mechanikai elemei többletfogyasztás: Az előző problémából adódik a nagyobb fogyasztás. Ha kénytelen a kompresszor erőlködni, akkor visszatartja a villamos motort így nagyobb áramot vesz fel a hálózatból, ami egyértelműen nagyobb fogyasztást okoz. Ez általában a villamos motorban hőfejlődéssel jár, ami tüzet is okozhat.
 2. Garancia megszűnése: Látható, hogy a karbantartás hiánya, nagyobb fogyasztást, és nagyobb kopást eredményez a klíma berendezés szívében, ezért a gyártók és forgalmazók által adott garancia megszűnését eredményezheti.
  A garancia, helyes használat és folyamatos karbantartás esetén működik!
  Egy új autó esetén is a garanciát megfelelő üzemeltetés, és karbantartás, olajcsere stb. esetén hitelesítik.
 3. Környezettudatos élet: A klímaberendezés karbantartása csökkenti az ózont károsító hűtőközeg szivárgás esélyét. A karbantartás része a hűtőközeg nyomás mérése, amiből következtetni lehet a hűtőközeg szökésre. A készüléket huzamosabb ideig hűtőközeg hiányosan vagy anélkül üzemeltetve garantáltan a kompresszor meghibásodásához vezet.
 4. Ellenőrzésének elmaradása zárlatot okozhat, végső esetben elektromos tüzet.