Klíma beszerelés folyamata

Miután felmerül bennünk az igény, hogy vásároljunk egy klímaberendezést, számtalan kérdés jut eszünkbe.
Ez a rövid ismertető leginkább a klíma szerelésével kapcsolatosan szeretne az Ön segítségére lenni, az oldal alján pedig lehetősége lesz konkrét ajánlatot kérni.

Alap információ, amit Ön is valószínűleg keres: cégünk Dél-Dunántúl területén szerel klímát, a 3 folyóméteren belüli normál szerelés maximum bruttó 69.000 Ft-ba kerül. Az esetek 90%-ában ez a számítás helytálló (átlagos teljesítményű – maximum 4kW-os – split klíma a fal egyik felén a kültéri másik felén maximum kicsit odébb a beltéri egység). Ez az összeg tartalmazza az összes szerelési anyagot és a munkadíjat is. Az elektromos csatlakozás esetleges kiépítésén, és a klímaberendezés vételárán felül Önnek ebben az esetben nincs további költsége. Pontos ajánlatért kérem fussa át ismertetőmet, és küldje el a lenti űrlapot, vagy hívjon telefonon.

A klímát a benne található hűtőközeg (klímagáz) miatt kizárólag erre képesített, úgynevezett F-Gáz azonosítóval bíró szakember telepítheti. A hatóság azért, hogy ezt a célt nyomon tudja követni, minden egyes klímához telepítési tanúsítvány kitöltését írja elő.
Önnek ezzel kapcsolatosan csak annyi teendője van, hogy a dokumentumot aláírja, és részemre megküldi. E-nélkül sajnos a törvény nem engedi, hogy kiszolgálják Önt. További információ a telepítési tanúsítvány szabályozásáról a hatóság honlapján: http://nkvh.kormany.hu/a-hatosag

Nagyobb kapacitású készülékeknél (többnyire 4 kW felett) nagyobb átmérőjű csövek, nagyobb tartókonzolok kellenek, melyek drágítják az alap telepítést. A kültéri egység többnyire a külső homlokzatra kerül, melyhez tartó konzolokra van szükség. Ezeket a klíma csomagok nem tartalmazzák. Eltérő helyekre eltérő konzol lehet szükséges (más kell a tetőre, más az oldalfalra, és más ha a földre tesszük a klímát). Az alap, 45 cm mély oldalfali konzolt a szerelési díj tartalmazza, míg más igény esetén külön díjtétel.
Kérjük feltétlenül jelezze előre, ha a régi klímaberendezés leszerelését, a benne található gáz ártalmatlanítását kéri. Ennek költségeit az alap ajánlatunk nem tartalmazza.
A klíma szerelése során a beltéri és a kültéri egység összekötésére van szükség. Az összekötés elektronikus célú (áram és az egységek közötti kommunikáció), a bonyolultabb része pedig a hűtőközeg áramlásának biztosítása csövezéssel. Emellett a falat át kell fúrni, a csövek és kábelek miatt egy kb. 5 centi átmérőjű lyukat készítünk. A lecsapódó víz (kondenzvíz) a beltéri egység alsó vonalánál jelenik meg, melyet célszerű nagy lejtéssel az esővíz elvezetőbe, vagy a szabadba kivezetni. Ha erre nincs lehetőség, igény esetén kondenzvíz szivattyú beépítésével biztosítható a kondenzvíz elvezetése.
A szerelési költségnél nem mindegy, hogy az áramhálózat rendelkezésre áll e a telepítés helyén, ezért ajánlatkérésénél kérem erre is térjen ki. Alap ajánlatom a kül- és beltéri egység közötti kommunikációs és be táp kábel árát is tartalmazza 3 méteren belüli szerelésnél. A klímaberendezések elő vannak töltve gázzal, mely legalább 5 folyóméteren belüli csövezéshez elegendő. Mi az alap árajánlatunknál is 3 folyóméterre elegendő klímacsővel, és szerelvényekkel számoltunk. Az alap ajánlatunk a csöveket fehér színű műanyag csatornákban vezeti el, amennyiben Ön falba vésést, vagy más színű csatornát kér, az további költségekkel jár. Nagyobb távolság esetén nem csak a munkadíj, hanem a felhasznált anyagok mennyisége is nő. Ha túl nagy a szintkülönbség, és/vagy 5 méternél hosszabb a csövezés, plusz klímagázt is kell tölteni a rendszerbe, melyek   emelik a szerelési díjat.
A szerelést követően vákumolom a rendszert és nyomáspróbát végezek, ezalatt kitöltöm a garanciajegyet és megmutatom a készülék alapvető működését. A szerelés során keletkezett koszt eltakarítom.
A klímaszerelés a legtöbb esetben 3-5 óra alatt elvégezhető folyamat, azonban kérjük vegye figyelembe, hogy ez csupán egy becslés, melyet az előre nem látható körülmények befolyásolhatnak.

Ne feledje, klímaberendezések esetén évenkénti karbantartásra van szükség, és nem csak a garancia érvényesítése miatt: fontos szempont lehet még a tiszta levegő biztosítása, valamint a készülék jobb hatásfokának megőrzése is, ami amellett, hogy csendesebb készüléket, kevesebb bekapcsolást jelent, még az áramszámlán is észrevehető, kb. 30% megtakarítás érhető el. A tőlem vásárolt készülékek karbantartását kedvezményesen végzem.
Kérjük, hogy karbantartási igény bejelentésekor vegye figyelembe: Karbantartásra nem a klímavásárlás évfordulója a célszerű időpont, hanem a tavaszi hónapok, így a nyarat és a nagy meleget már egy optimálisan működő berendezéssel várhatja.