Autóklíma javítás, karbantartás

A környezet az autóklímákra és komponenseikre hatást gyakorol, egyes hatások ellen védekezni szükséges, míg hatások következményeit kezelni kell, ezek összességét nevezzük karbantartásnak.

  • Az autó klíma karbantartása kapcsán elsősorban a szellőztető rendszer tisztítása, légúti megbetegedések és a legionella fertőzés elleni védekezés az, ami a köztudatban elterjedt és leginkább kézen fekvő. Nagyon fontos és elsődleges a betegségek elleni védekezés, de nem kizárólag ezt takarja a járműklímák karbantartása.
  • Karbantartás során legelőször is fontos ellenőrizni azt, hogy a berendezés üzemszerűen használható-e, vagy esetleg felmerül rendellenes működés, például hőmérséklet probléma, vagy üzemzavarra utaló hangok. Amennyiben a működés nem megfelelő, első körben a javítást végezzük el. Üzemszerűen használható klímaberendezés karbantartása során külső és belső karbantartást végzünk.

◦ Belső karbantartás alatt a már korábban említett a klíma belsejében található két komponenst, a hűtő közeget és a kompresszorolajat kell ellenőrizni. A hűtőközeg megfelelő mennyiségét kizárólag lefejtéssel lehet megállapítani és mérleggel ellenőrizni. A klíma rendszerben található hűtőközeg tömegének meg kell egyeznie a gyártó által megadott töltő tömeggel.

◦ Az olajat érzékszervi vizsgálattal ellenőrizzük. Amennyiben az olaj zavaros, elszíneződik, vagy szaga erős szúrós (savas) lesz, esetleg szilárd részecskéket tartalmaz, azonnal cserélni kell.

  • A karbantartás lezárása

A karbantartásnak szerves része és befejező mozzanata az elvégzett munka ellenőrzése és dokumentálása. Műszeresen és diagnosztikával is el kell végeznünk, ellenőrizni kell a rendszer kalorikus paramétereit,

▪ üzemi nyomásait,

▪ befújt levegő hőmérsékletét, helyét, mennyiségét.

▪ Szükség esetén diagnosztikával kell ellenőrizni a kompresszor, csappantyúk, léptetőmotorok maradéktalan működését.

A megfelelő minőségben, teljes körűen elvégzett karbantartás biztosítja a gépjárművek klímarendszerének hosszú távú megbízható üzemelését és szavatolja egészséges használatát.